GEORGE SIEMENSsiemens.jpg
George Siemens


George Siemens és fundador i president de Complexive Systems Inc., un laboratori d’aprenentatge. Fins a 2009 ha sigut professor de la Universitat de Manitoba, com a Director Associat del Learning Technologies Center (LTC), una institució que va perseguir activament el desenrotllament de recursos didàctics en col·laboració amb facultats i departaments universitaris. Actualment treballa en el Technology Enhanced Knowledge Research Institute (TEKRI) de la Universitat d’Athabasca (Canadà).

El treball de Siemens part de la premissa que el potencial de la tecnologia està alterant els nostres cervells, per la qual cosa aquestes ferramentes actives que utilitzem (en contrast amb ferramentes digitals més antigues i més passives en penetració) defineixen i modelen la forma en què gestionem la informació i la capacitat del pensament actiu, més ràpid i fragmentat. Siemens està convençut de que les estructures educatives existents han de ser revisades per a satisfer les necessitats dels estudiants d’avui. I sobre això ha reflexionat des de fa anys en els dos llocs web que manté: www.elearnspace.org i www.connectivism.ca. En aquest últim, va desgranant les reflexions adequades per a anar aportant pensaments a la seua teoria d’aprenentatge en l’era digital, que ha vingut a anomenar Connectivisme.En els últims deu anys s’ha centrat principalment en la influència de la tecnologia en l’aprenentatge i en els seus canvis en el context actual de la Societat del Coneixement. Durant els cinc últims anys Siemens ha sigut molt actiu. Hi ha tractat temes fonamentals per a entendre la nova societat del coneixement, com el paper dels social media en l’aprenentatge, la tecnologia social, l’e-learning en la formació professional, l’Open Social Learning, els Open Educational Resources (OER), les connexions en les xarxes socials, l’aprenentatge en xarxa i, per descomptat, el Connectivisme.

La seua trajectòria d’aprenentatge ha seguit camins d’interès personal i informals, i en molts moments interdisciplinaris, ja que el Connectivisme beu de moltes fonts, corrents i ismes.
Els seus interessos d’investigació actuals inclouen:
  • Avaluació dels mètodes de millora de l’educació superior en la societat actual.
  • Determinació de mètodes eficaços per a la mescla de l’educació superior amb la formació en les empreses.
  • Avaluació del connectivisme com una teoria d’aprenentatge que explica la dinàmica canviant de la circulació de la informació com a sistemes adaptatius complexos, les necessitats canviants dels estudiants, i l’alteració de les forces de poder amb ferramentes de programari social en un món hiperconnectat.
  • Processos, teories i eines per a crear xarxes personals d’aprenentatge.

Fonts d'informació
http://www.elearnspace.org/
http://www.connectivism.ca/